Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Wednesday, August 3, 2016

Ghozi Chicken Ala Karami Restoran

Assalamualaikum w.b.t
'SubhanAllah 33x, Alhamdulillah 33x, AllahuAkbar 33x, La ilaha illallahu, wahdahu la sharika lahu, lahul-mulku wa lahul-hamdu, wa huwa `ala kul'li shai’in qadir 1x', zikir selepas solat fardhu sunnah Rasulullah saw. (Sabda Rasulullah saw : Barang siapa yang membacanya selepas solat fardu, akan dihapuskan dosanya walaupun sebanyak buih dilautan - Hadith Muslim), sama2 kita amalkan, semoga Allah SWT accept our good deeds, forgive our sins, our parents and bless us with His mercy, Ameen.
bertemu kembli, pgi ni bersiaran dri rumah baru di Mahooz..sbnarnya xde la jauh mna pun rumah yg duk dlu dgn yg bru pindah ni, 15 minit je drive..maklum la bahrain ni kecik je, 3 jam hbis la pusing satu negara..ada jgk rsa nk buat n3 rumah2 yg dh duk kat sni sbgai kenangan, tpi tu la gambar lama dlm folder pun dkat 50 rspi lgi duk tnggu Q! ok la cerita pasal nasi yg dh lama jgk kejadiannya, buat pertengahan bln 4 lgi..huhuu! dapur ni biasa la, asik kluar yg dh outdated..tkpe la deh gambar dh basi pun, tepek la jgk sebagai kenangan dan rujukan akn dtg..nasi ni sbnarnya ilham dri nasi kat restoran Karami, kerap jgk la odar nasi kat stu..afiq memang suka nasi, klu mkn kat luar mesti pesan nasi utknya..jdi tu yg maz cuba buat sdrik plak, tukang masak ni gitu la..ada je yg nk try n error, Alhamdulillah bleh la utk 1st try mkn sdrik tu..pun buat berpandukan pada rasa nasi yg anak odar je, mna bleh masuk dapur org kan..suami dgn anak pun mkn bertambah2, kat sni ada mcm2 jenis nasi, versi arab lain, turkish lain, lebanese stail dia, tu blum masuk yg pakistan dan restoran india lgik..cuma nasi mereka ni sama bab lauk je, semua jenis togel gini la..ala2 nasi minyak kita gitu, mudah je nk buat pun..mkn pun sedap, terima kasi sekali lagi pada yg sudi singgah dapur suam ni..semoga apa yg tidak sempurna dpt dimaaftkan dan Inysaa Allah jumpa lagi..

nasi ghozi kat restoran karami, ada pilihan lauk kambing atau ayam..yg maz buat tu terkuning skit..restoran ni ala carte ada, nk join buffet pun bleh..

GHOZI CHICKEN  ALA KARAMI RESTORAN by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 1kg ayam - potong 4
  • 1 labu bawang besar bombay *
  • 2 ulas bawang putih *
  • 1/2 inci halia *
  • 1/2 sudu besar serbuk ketumbar
  • 1/2 sudu kecilserbuk kunyit
  • 1 kayu manis, 5 kuntum bunga cengkih, 5 biji buah pelaga
  • 1 sudu besar pes tomato
  • 2 biji cili hijau 
  • garam, gula secukup rasa
  • sedikit minyak sayur untuk menumis
Nasi
  • 2 cawan beras basmathi - rendam 20 minit
  • 1 kayu manis, 5 kuntum bunga cengkih, 5 biji buah pelaga
  • 1/2 sudu kecil lada hitam biji
  • 2 sudu besar minyak sayur
  • sedikit garam/kiub pati ayam
  • sedikit pewarna kuning
Cara

1. Kisar lumat semua bahan bertanda *, ketepikan 1/2 sudu kecil untuk untuk masak nasi.
2. Panaskan minyak untuk menumis secukupnya, masukkan kayu manis, bunga cengkih dan buah pelaga, tumis sekejap.
3. Masukkan bahan kisar, tumis biar wangi dan bawang masak, masukkan serbuk ketumbar dan serbuk kunyit.
4. Masukkan pes tomato, masak sekejap lagi biar sebati, kemudian masukkan ayam, masak biar ayam mesra dengan bahan rempah sambil dibalik sekali sekala.
5. Masukkan air secukupnya (agak-agak la ye, kira padan dengan bahan rencah), garam, gula, cili hijau dan masak biar mendidih lama sikit agar ayam lembut, padamkan api.
6. Untuk masak nasi, panaskan minyak, tumis bahan rempah sekejap, bahan kisar yang diasingkan tadi dan kuah ayam.
7. Masukkan beras dan air secukupnya jika perlu atau cukup dengan guna kuah ayam saja (maz isi air 2-3cm dari paras beras), sedikit garam dan pewarna kuning, kacau sebati dan masak seperti biasa sambil dikacau sekali sekala agar tidak berkerak.
8. Bila nasi dah masak, gemburkan sikit dengan garfu dan boleh la dihidang dengan ayam tadi.

Nota ilhamdapur : ayam tu bila dah masak, kalau nak bakar dalam oven sekejap pun boleh, nak hidang bersama acar atau sambal cili pun sedap juga.

yg kat restoran tu ayam dibakar oven skejap bila dh masak tu, jdi ayamnya merah dan garing skit..ni nk cepat, malas nk masuk oben..nasi ni mujur la lepas buat tu terus tulis resipi kat draf, klu dak memang sah lerr xhingat dh masuk apa..selalunya gitu la, maz akan terus masukkan kat draf dlu takut lupa..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...