Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Sunday, August 7, 2016

Gulai Kaki Kambing

 Assalamualaikum w.b.t 
'Rabbana atina fid-dunya hasanatan wa fil 'akhirati hasanatan waqina 'adzaaban-nar' (Wahai Tuhan kami, berilah kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat dan peliharalah kami dari azab api neraka) Al Baqarah - 201, doa indah yg penuh dgn makna dan disukai oleh Rasulullah saw (Bukhari & Muslim) dan yg selalu kita amal baca selepas solat atau boleh baca bila-bila masa, semoga Allah SWT give us His mercy and forgiveness on the day we will need, Ameen.
sbnarnya ada jgk duk beli kaki kambing ni, abangngah dgn babanya suka mkn..sblum ni ada masak paya, menu pemes kari kaki kambing pakistan stail..pernah jgk mkn kat kedai 2-3x, cicah dgn roti naan..kat sni kaki kambing, kepala dan segala organ dalaman kambing, lembu memang mudah didpti..kat pasaraya pun bnyk jual, klu pergi pasar daging lgi la fresh yg baru sembelih awal pagi..cuma organ2 tu jarang beli xbb xmkn sangat, gulai ni cerita bln 5 lgi, dh 3-4x duk ulang beli masak kaki kambing ni..buat sup sudah, kari pun sudah atas permintaan abangngah..ni masak gulai stail padang masuk serai dan daun limau purut nk bgi ilang sikit baunya tu, kat sni kaki dijual yg dh siap diproses, blik cuma masak je..memang sedap layan dgn nasi panas, ada plak ikan masin dan sambal deh..berselera sungguh la, abangngah suka meratah kaki kambing ni..dia suka tang urat2 lembik tu, InysaaAllah jumpa lagi dan maaf atas segala yg tidak sempurna..

GULAI KAKI KAMBING by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 4 batang kaki kambing yang telah dibersihkan
  • 2 cawan santan
  • 1/2 labu bawang besar bombay @ bawang merah *
  • 1 ulas bawang putih *
  • 1 biji cili merah *
  • 2 biji cili padi merah @ lebih jika suka pedas *
  • 1/2 inci kunyit hidup *
  • 1/2 inci halia *
  • 1 batang serai - ketuk
  • 4-5 helai daun limau purut
  • 1 keping asam gelugur
  • garam, gula dan sedikit aji jika suka
  • sedikit minyak untuk menumis
Cara

1. Kisar lumat semua bahan bertanda *.
2. Rebus kaki kambing dengan periuk tekanan selama 20 minit atau separuh lembut, bila dah masak toskan.
3. Panaskan sedikit minyak (maz guna periuk tekanan juga), tumis bahan kisar bersama serai biar naik bau dan rencah masak sikit.
4. Masukkan santan, asam keping, daun limau dan masak biar mendidih sekejap kemudian masukkan kaki kambing dan perasa secukup rasa. 
5. Tutup periuk tekanan seperti biasa dan masak selama 15-20 minit lagi biar kaki lembut sepenuhnya.

sblum masak, maz rebus dulu dlm pressure cooker biar separuh lembut dan buang air rebusan tu..klu dak kuat sngat baunya, pastu baru masak..sedap mkn jenis urat2 gini, buat sup pun sodappp! 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...